czwartek, 29 stycznia 2015

Źródła kwasów omega 3


Jak się okazuje kwasy omega to temat rzeka:) dlatego dzisiaj opiszę, w których produktach można je znaleźć:)

Zacznę od źródeł omega 3. Są nimi następujące produkty:

1. Ryby (szczególnie tłuste):
- łosoś,
- makrela,
- sardynki,
- dorsz,
- tuńczyk,

2. Owoce morza:
 - homar

3. Nasiona i orzechy
- orzech włoski,
- nasiona chia
- siemie lniane,
- pistacje,
- nasiona dyni,
- nasiona sezamu,

4. Oleje:
- lniany,
- z orzecha włoskiego,

5. Warzywa:
- szpinak,
- jarmuż,
- brukselka,
- brokuły

Informacje pochodzą ze stronki: www.healtywomen.org

Z własnego doświadczenia chciałabym wspomnieć o tym, by kupując pewne produkty dobrze jest sprawdzić, czy nie są one odtłuszczone! Np. w aptece możemy kupić odtłuszczone siemię lniane (które zupełnie nie przyniesienie pozytywnego skutku dla osób z egzemą). Podobnie warto sprawdzić informacje na puszce kupując np. tuńczyka (zdarza się, że może być również pozbawiony kwasów Omega).

Kolejną rzeczą może być alergia na niektóre produkty np. orzechy (ja na szczęście nie zauważyłam żadnej reakcji przy większości orzechów). Ja jedynie lekko reaguje na fistaszki, nie jestem też pewna co do orzechów brazylijskich. Także na pewno warto sprawdzić, czy na coś nie reagujemy zanim postanowimy uzupełnić kwasy Omega 3;)

I ostatnia rzecz, która przychodzi mi do głowy to różnica między rybą świeżą, a mrożoną. W książce Karen Millen " Eczema diet" przeczytałam, że mrożony łosoś ma 10-cio krotnie więcej histamin niż świeży. Postaram się zbadać ten temat i wkrótce więcej o nim napisać.

Omega-3 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mają doskonały wpływ na serce oraz obniżają tzw. zły cholesterol.


W następnym poście postaram się napisać o kwasach Omega 6:)

Obiecałam sobie, że każdego dnia znajdą jakąś ciekawą myśl, sentecję itp:) A więc coś na dzisiaj:

"Twoje życie to wiadomość dla świata. Upewnij się, że jest ona inspirująca!" 

Trzymajcie się!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz